Carlos Ruiz Zafón

Olen lukenut Carlos Ruiz Zafónilta kaksi kirjaa: “Tuulen varjo” ja “Enkelipeli”. Kummankin tapahtumat sijoittuvat Barcelonaan.

Tuulen varjosta olin aivan ihastuksissani. Kirjan kieli oli rikasta ja tenhoavaa. En malttanut päästää kirjaa käsistäni. Luin Tuulen varjoa lentokoneessa matkalla Barcelonaan, joten silläkin saattoi olla jotain vaikutusta. Tarina oli kuin salapoliisiromaanista yhdistettynä historian havinaan. Kirjakauppiaan poika löytää Unohdettujen kirjojen hautausmaalta kirjan, joka kiehtoo häntä, niin että hän haluaa lähteä selvittämään sen kirjoittajan tarinaa. Tarinan ohessa kuvataan Espanjan historiaa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Espanjaan, mutta kirjassa kuvataan myös elävästi 1900-luvun luvun alkupuolta.


Tähän väliin pitää laittaa muutama kuva Barcelonan matkalta.

Kirjoissa seikkaillaan Barcelonan kapeilla kaduilla.

Tässä puistossa asuu salaperäinen kustantaja.

Tuulen varjon luettuani odotin innoissani, että pääsen lukemaan Enkelipeliä. Voin todeta, että innostus oli aivan turhaa. Enkelipeli on raskas lukukokemus. Kirja kertoo nuoresta kirjailijasta, joka tapaa salaperäisen kustantajan ja saa uuden mahdollisuuden elämään. Tämä mahdollisuus kääntyy kuitenkin painajaismaiseksi kauhukertomukseksi. Lopussa väkeä lakoaa yhtenään. Juoni kävi edes jokseenkin mielenkiintoiseksi 300 sivun jälkeen ja siitä oli vielä pitkä matka loppuun. Kielikin oli jotenkin köyhempää. Enkelipelissä ei myöskään ollut kummoistakaan historiallista aspektia, joten puolet Tuulen varjon tenhosta jäi jo sen myötä pois.

Molemmissa kirjoissa kerrotaan Semperen kirjakaupasta. Tuulen varjossa kirjakauppa oli suuremmassa osassa. Enkelipeliä lukiessani minua hämäsi suunnattomasti miten samoille kirjakaupan henkilöille tapahtui eri asioita kuin edellisessä kirjassa. Enkelipelin viimeisillä sivuilla tajusin, että mitä ilmeisemmin Enkelipelin Semperet olivat yhtä sukupolvea aikaisempia kuin Tuulen varjon Semperet. Enkelipeli sijoittuukin 20-30 -luvulla eli parikymmentä vuotta aikaisemmaksi kuin Tuulen varjo.

About Anna

Olen kolmenkympin ylittänyt kahden lapsen äiti. Poika 8/11 ja tyttö 4/13. Päätin pari vuotta siten elvyttää yläasteen ompeluoppeja ja sillä tiellä ollaan. Ompelun ja neulomisen lisäksi olen innostunut hyvästä ruuasta ja sen laitosta. Näiden ohessa harrastuksiini kuluu hyvien ja vähemmän hyvien kirjojen lukeminen.
This entry was posted in Kirjat and tagged , , . Bookmark the permalink.